Verden er mer enn institusjoner

En ny mulighet til et anstendig liv

Den tredje institusjonen stiftelsen har valgt å hjelpe kan ved første øyekast virke noe annerledes enn de to foregående. Kolosovka er ikke et barnehjem på lik linje med Krylovo og Internat 3, men et ungdomsfengsel. Prosjekt Kaliningrad ble raskt inspirert av fengselets ambisjoner om å gi barn og unge som har hatt en vanskelig start en ny mulighet.

Jobber målrettet

Vinteren 2001 besøkte vi for første gang ungdomsfengselet Kolosovka i Kaliningrad. Formålet med dette spesielle fengselet, som fortsatt var i oppbyggingsfasen, er å gi ungdommen en ny start etter soningstiden. Et relativt unikt tilbud om yrkesrettet opplæring innenfor fengselets vegger gir barna mulighetene til å få seg en jobb når de slipper ut. De får også fullføre utdannelsen sin i fengselet. Allerede drives det opplæring innen murer- og snekkerfaget, og innen maskinsøm. Fengselet fikk hjelp av oss til også å starte en prøveordning med utdanning innen kokkefaget.

 

Etter gjennomførte kurs i fengselet, får de innsatte et sertifikat på de nye kvalifikasjonene de har oppnådd. Kursbeviset kan imidlertid bety langt mer enn en fattig dokumentasjon på en grunnleggende opplæring i et fag. For potensielle arbeidsgivere kan beviset også si en noe om arbeidssøkerens vilje til å komme ut av den negative spiralen. For ungdommens egen del, er det ikke minst også et dokument som understreker at også disse faktisk kan noe.

 

Det er selvsagt vanskelig for en straffedømt ungdom å få jobb. Derfor jobber fengselet mye med å inngå bedriftsavtaler parallelt med kursingen. Ledelsen for Kolosovka er flinke til å bruke sine bekjentskaper og kontaktpersoner for å skaffe ungdommene jobber. 

Livets rett

Prosjekt Kaliningrad synes et så godt prosjekt, med så mye innsatsvilje i seg skal ha livets rett. De ansattes innsatsvilje og initiativ har vært sterke drivere for det gode programmet som er utviklet for barna. Det er svært mange barnehjemsbarn som blir kriminelle og ender opp fengsel. Hvis vi kan gi våre bidrag til å skaffe mer utstyr og midler til fengselet, kan barn og ungdom få hjelp til å skaffe seg et nytt levebrød og en framtid.

 

I desember 2001 leverte vi en buss som har dokumentert sin klare nytte. Fengselets direktør, Sergei Volkov, er tilhenger av åpen soning. Ved hjelp av bussen har han kunnet ta med de innsatte barna rundt omkring i fylket for å delta i fotballturneringer og på andre idrettsarrangementer. I fengselet er det også en del ungdom med talent for musikk. Disse har fått anledning til å reise rundt på institusjoner for eldre og holdt konserter. Utover å skape glede for andre, har barna høstet svært gode kritikker i lokalavisene, samt gitt positiv publisitet i forhold til egne evner og livssituasjon.

 

At barna får komme ut av fengselet og forberedes til et videre liv og en framtid er svært viktig for at de skal klare seg i samfunnet når de har sonet ferdig. Ikke minst er det viktig for barna å få den skolegangen mange av dem aldri har fått, og få hjelp til å finne- og utvikle sterke sider ved seg selv.

Language Norsk - NorwegianLanguage English - EngelskLanguage Russisk