Verden er mer enn institusjoner

En ny mulighet til et anstendig liv

Den tredje institusjonen stiftelsen har valgt å hjelpe kan ved første øyekast virke noe annerledes enn de to foregående. Kolosovka er ikke et barnehjem som Krylovo og Internat 3, men et ungdomsfengsel. Vi synes det er viktig å gi barn og unge som har hatt en vanskelig start en ny mulighet til å finne en plass i samfunnet. Etter noen besøk på Kolosovka, var vi sikre på at også her ville hjelpen vår komme i god jord.
Konsentrert arbeid

Jobber målrettet

Vinteren 2000 besøkte vi for første gang ungdomsfengselet Kolosovka i Kaliningrad. Formålet med dette spesielle fengselet, som fortsatt er i oppbyggingsfasen, er å gi ungdommen en ny start etter soningstiden. Et relativt unikt tilbud om yrkesrettet opplæring innenfor fengselets vegger skal i stor grad bidra til å åpne disse mulighetene. Allerede drives det opplæring innen murer- og snekkerfaget, samt innen maskinsøm. Denne høsten ønsker fengselet dessuten å starte en prøveordning med utdanning innen kokkefaget.

Etter gjennomførte kurs i fengselet, får de innsatte et sertifikat på de kvalifikasjonene de har oppnådd. Kursbeviset er ikke bare en dokumentasjon på en grunnleggende opplæring i et fag. For potensielle arbeidsgivere kan beviset også si en noe om arbeidssøkerens vilje til å komme ut av en negative spiral. For ungdommens egen del, er det ikke minst også et dokument som understreker at også disse faktisk kan noe.

Men det er selvsagt vanskelig for en straffedømt ungdom å få jobb, med eller uten kursbevis. Derfor jobber Kolosovka svært aktivt med å inngå bedriftsavtaler parallelt med kursingen. Ledelsen for Kolosovka er flinke å bruke nettverk og skrive brev om hjelp til potensielle sponsorer.

En buss gir mange muligheter. Atle har kjort 4 busser til Kaliningrad. Denne er gitt Kolosovka og brukes og vedlikeholdes flittig

Livets rett

Prosjekt Kaliningrad synes et så godt prosjekt, med så mye innsatsvilje i seg skal ha livets rett. Ungdomsfengselets har klart å skaffe seg endel nødvendig utstyr. De ansattes innsatsvilje og initiativ er fundament for de ulike kurs og program som er utviklet for barna. Det er dessverre svært mange barnehjemsbarn som blir kriminelle og ender opp i fengsel. De som havner på Kolosovka er heldige.

De umenneskelige forholdene i russiske fengsler knekker mange, og de som overlever og kommer ut har lite håp om å bli de menneskene de engang var.

 

Buss

I desember 2001 dro vi i stiftelsen Prosjekt Kaliningrad med en buss til Kolosovka.Ved hjelp av bussen har de innsatte barna reist rundt omkring i fylket for å delta i fotballturneringer og  andre aktiviteter. 

De har også holdt konserter for eldre, og deltatt på salgsutstillinger med ting de har laget selv. Utover å skape glede for andre, har barna høstet svært gode kritikker i lokalavisene, samt gitt positiv publisitet i forhold til egne evner og livssituasjon.

At barna får komme ut av fengselet og forberedes til et videre liv og en framtid er svært viktig for at de skal klare seg i samfunnet når de har sonet ferdig. Ikke minst er det viktig for barna å få den skolegangen mange av dem aldri har fått, og hjelp til å finne- og utvikle sterke sider ved seg selv. 

 

Dataundervisning

Siden 2003 har vi sendt PC`er til Kolosovka. Maskinene har vi samlet inn hos privatpersoner og bedrifter rundt om i Bergen.  Kolosovka har personale til å ta seg av installering og opplæring i bruk av maskinene.  Målet er at så mange som mulig skal vaere datakyndige når de kommer ut fra Kolosovka, og at de som har talent for videre fordypning skal få mulighet til det.

 

Language Norsk - NorwegianLanguage English - EngelskLanguage Russisk