Oksana ble ryggoperert i Norge

Oksana Tarakanova har en ryggsykdom som i Russland ville gjort henne invalid. 16 juni 1998 ble 14-år gamle Oksana operert på Haukeland sykehus i Bergen. Operasjonen var svært vellykket, og var gjennomførbar takket være en storstilt dugnad på Haukeland Sykehus.

Oksana er en livsglad og strålende jente med en ukuelig livsvilje. Hun ble plassert på barnehjem seks måneder gammel. Moren har hun ikke sett siden, og faren vil ikke ha noe å gjøre med barna sine. Oksana har seks søsken. Fordi hun hadde dårlig rygg og i tillegg epilepsi, ble hun senere plassert på et barnehjem for psykisk tilbakestående barn i byen Polesk. Oksana forteller at hun og de andre barna her ble mishandlet både fysisk og psykisk. Heldigvis var det en pleier der som gav Oksana kjærlighet. Denne pleieren fikk Oksana bort fra Polesk og til Internat nr 3. Hun har blitt som en mor for Oksana.

Oksana er redd for å være alene og svært redd for å ikke bli likt. Hun skjulte alltid ryggen sin ved å kle på seg lag med tykke klær. Utad er Oksana tøff og sterk. Når hun er lei seg trekker hun seg tilbake. Hun dekker sin usikkerhet med å sette opp et hardt ytre. Men det skal ikke så mye til for å komme inn under skallet. Tålmodighet og kjærlighet er det viktigste.

 

I Russland var Oksana allerede stemplet som invalid. Ingen på Internat nr 3 snakket om framtiden hennes. Hun ville aldri fått seg en jobb, og ikke den pleie hun ville trengt. Ingen leger i Russland ville operere henne. Mangel på kompetanse og utstyr gjorde at de var redde hun ikke skulle overleve operasjonen.

Oksana har en flott sangstemme og synger russiske tradisjonelle folkesanger. Hennes største ønske her i Norge var å få synge for overlege Per Torgeir Nilsen, legen som opererte henne. Dette ønske fikk hun oppfylt gjennom TV2 før hun ble innlagt for operasjon.

 

Etter operasjonen bodde hun tre måneder hos familien Nordstrøm, før hun dro tilbake til Kaliningrad med rett rygg.   I dag bor Oksana på studenthjem i Kaliningrad og går andre året i frisørlære.

Language Norsk - NorwegianLanguage English - EngelskLanguage Russisk